Idősek Köre Egyesület Bemutatása

Egyesületünket 2012-ben alapítottuk, 2018  márciusában módosítottuk az alapszabályt, új vezetőséget választottunk. Nagyobb hangsúlyt kívánunk adni az idősek összefogására, helyzetük vizsgálatára. Lehetőséget biztosítottunk szociális alap képzésére és kezelésére. A legrászorultabb társainknak a közvetlen segítségadást tekintjük  fő feladatunknak. Szeretnénk  országos szolidaritási hálót kiépíteni. 

Kapcsolatot teremtettünk az Európai Senior Szövetséggel, mely szinte minden európai államban képviselteti magát és nagyszerű alkalmat ad a nemzetközi összefogásra, bemutatkozásra. 2018-ban és 2019-ben is részt vettünk 2-2 fős delegációval az ESU (European Seniors Union) Bécsben a Martens Centerben rendezett Európai Nyári Akadémiáján. 2018-ban itt nyújtottam be felvételi kérelmünket az ESU tagságra, melyet el is nyertünk a kötelező 2 év megfigyelői status megjelöléssel. 2019-ben már részt vettünk az ESU tisztújító kongresszusán a bulgáriai Sandanski városában szeptember 27- 28-án. Sok tapasztalatot szereztünk a Pozsonyban 2019 nov. 6-7-8-án rendezett ESU Regionális Konferenciáján, ahol Szirmay Tamás egyesületi tagunk is tartott előadást. 2020-ban Prágában, Bécsben, Krakkóban és Madridban lesznek az ESU kiemelt rendezvényei.

Egyesületünk teljesen nyitott, helyi szervezetek is létrehozhatóak és együttműködünk minden erre fogékony idősügyi , vagy nyugdíjas szervezettel. A Keresztény Közéletért Alapítvánnyal együttműködési megállapodást kötöttünk a honlap közös működtetésére. A külföldi rendezvényeken való részvétel megerősítette azt akorábbi szándékunkat, hogy létrehozzunk egy magyarországi idősügyi szövetséget. Sok egyeztetés után kibocsájtottunk egy szervezési tájékoztatót és sikerült is 2019 december 17-én megtartani az alakuló közgyűlést 8 alapító szervezet részvételével. Az alapító okirat benyújtásra került az illetékes Törvényszékhez.

A Kovács K Zoltán Idősek Köre Egyesület alapítási céljának megfelelően elsősorban a nyugdíjas társadalom szociális és mentális segítségadásán munkálkodik. 2020-ban elindítjuk az egészségmegőrző programunkat, melyhez remélhetőleg már a Magyar Idősek Köre Szövetség is országos támogatást tud biztosítani.

 

Szentendre, 2020. 03. 02.                  

                                                                        Ivanics István elnök